Bozkır'da İlkler

Bozkır'da İlkler konulu bu çalışmada; Bozkırlıların faydalanmalarına ilk defa verilen mal ve hizmetleri sunan vatandaşlarımızdan ve kurumlardan tespiti yapılabilenler aşağıda sunulmuştur:

  1. İlk Taşeron : Eskiden Konya Bozkır karayolu üzerindeki Mavi Boğazı ile Bozkır bağlantılı stabilize yolun taşeronluğu ilk defa merhum Niyazi GÜREL'e verilmiştir.
  2. İlk Özel Televizyon : 08 Ocak 1991 yılında Bozkır Belediyesi gayretleriyle yayına başlayan Star 1 televizyonudur.
  3. İlk Okul Kantincisi : Seliman Dayı lâkaplı Akçapınarlı Seliman DOĞAN.
  4. İlk Beyaz Eşya Satıcısı : Radyo, buzdolabı, dikiş makinesi, elektrik süpürgesi gibi beyaz eşya tabir edilen eşyaların satıcısı merhum Hacı Abdurrahman ŞİRİN ve oğlu merhum Naci ŞİRİN idi.
  5. İlk Dondurmacı ve Akupunkturcu : Merhum Berber Bakı Dayı. (Baki AVCI)
  6. İlk Seyyar Ayakkabı Boyacısı : Merhum Tat Ruşen (Ruşen ARAS)
  7. İlk Gramofonu Getiren : Merhum Mehmet Ak.
  8. İlk Köfteci :Merhum Köfteci Rıza (Rıza ERDEM.)
  9. İlk Et Döner Yemeği Yapan : Baybağan Köyü'nden Hacı Halil ŞAHİN.
  10. İlk Büfeci : Cici Dayı (Mehmet ÇETİN)
  11. İlk Destancı : Yolören köyümüzden Mahir SALLAN.
  12. İlk Matbaa : Bozkır Postası Matbaası. (1988 Yılında Demir Âsaf caddesinde kurulmuştur.)
  13. İlk Futbol Takımı : Bozkır Yenerspor adıyla 1939 yılında kurulmuştur. 25/08/1939 tarihinde kurulan sarı siyah renkleri olan Yenerspor, ilçede futbolu Bozkırlılara aşılamış, futbol oyunu yıllardan beri Bozkırlının vazgeçemediği bir sevgi ve ilgi unsuru olmuştur. Galatasaraylılık, Fenerbahçelilik, Beşiktaşlılık, Konyasporluluk gibi mensubiyet duyguları neticesinde taraftarlık kurumu oluşmuştur.

    Bozkır Yenerspor
    25/08/1939 Bozkır Yenerspor
    Bozkır'ın İlk Futbol Takımı (Fotoğraf Ali ÇELİK'ten alınmıştır.)


    “Bozkır Yenerspor'dan sonra Bozkır Gençlerbirliği adında ilçenin bir futbol takımı bulunmakla beraber, bu takım kulüp olarak işlerliğini de yitirmiş durumdaydı. Böyle bir durumda iken, 1961 yılında ülkemizin yönetiminde meydana gelen değişiklik sebebiyle ateşli silahlar ilçemizde toplanmıştı. Ancak, bir spor kulübüne üye olanlara toplanan bu silahlar geri verilebilecekti. Bu sebeple; 1962 yılında bir spor kulübü kuruldu. Bir ihtiyaçtan doğan Bozkırspor futbol takımının kurucuları; Dr. Mehmet AYDIN (merhum), Hukukçu Teoman TOKSÖZ (merhum), Öğretmen Hayrani AK (merhum), Öğretmen Doğan YALÇINKAYA ve Muhasebeci Ali Kemal IŞIK idi. Beydayı'nın Kavaklığı denilen yerde açık havada otlar üzerinde Teoman TOKSÖZ ve Doğan YALÇINKAYA tarafından kulübün tüzüğü hazırlandı. Silah alabilmek için üye kayıtları epeyce olmuştu. Bozkırspor 1970 yılına kadar varlığını sürdürebildi. Daha sonra yerini Bozkır Gençlerbirliği adında bir futbol takımına bıraktı.”
  14. İlk Fotoğrafçı :Saatçi Şakir YILMAZ (1930 yılında Bozkır'da fotoğrafçılığa başladı)
  15. İlk Uçak :Emekli Topçu Pilot Albay Harun AK, Bozkır semalarında uçağı getiren ilk kişi olmuştur. Keşif uçağının gösterisini ilk defa Bozkır semalarında gören halk oldukça heyecanlanmış ve büyük bir kalabalık toplanarak uçağı seyretmiş, günlerce bu olay konuşulmuştur. Daha sonraları ilk jet uçağı Öğretmen Kemal ERDOĞAN'ın oğlu Vedat ERDOĞAN tarafından ilçemiz semalarına getirilmiştir.
  16. İlk Özel Spor Salonu :1999 yılında Merkez Sağlık Ocağı karşısında açılan Niyazi YAVUZER'e ait Özel Yavuzer Spor Salonu'nda; taekwon-do, vücut geliştirme, step ve kondisyonla ilgili sportif çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde (2002), bu spor salonundaki sportif faaliyetlere, erkeklerin yanı sıra bayanlar da katılmaktadır.
  17. İlk Banka :T.C. Ziraat Bankası Konya Şubesi'nin mülhak ajansı sıfatıyla Ziraat Bankası'nın temsilciliği Bozkır'da 1923 yılında kurulmuştur.
  18. İlk Keman Yapımcısı :Bozkır Dere Kasabası'ndan, Şıppıklı Mehmet Dayı, (Mehmet KARANFİL.)
  19. İlk Fırıncı :İlk Fırın İşleticisi, Ekmekçi Abdullah KUBİLAY'dır. Daha sonra Baki DOĞAN'la birlikte Veli KUBİLAY bu işi yapmışlardır.
  20. İlk Radyo :1939 yılında Bozkır'da ilk radyo Bakı Dayı'nın evinde bulunmaktaydı. Bakı Dayı'nın radyosu akü ile çalışmaktaydı. İlçede elektrik bulunmadığından radyo akü ile çalışırdı. Alman Harbi denilen İkinci Dünya Savaşı'na ait haberler bu radyodan bütün mahalleli tarafından merakla dinlenirdi. Daha sonra Bozkır'a; 1942 yılında yine akü ile çalışan, altı lambalı General Elektrik marka çok büyük hacimli ilk radyo merhum Niyazi GÜREL tarafından getirilmiştir.
  21. İlk Nakliyeci : 1929-1930 yıllarında Şoför Bakı Dayı (Baki SELEK), (Baki SELEK; Türkiye'de bir yıla yakın eğitim veren ilk şoför okulundan mezun olarak 2 no'lu ehliyetin sahibi olmuş, Bozkır'ın belli başlı ilk şoförlerini yetiştiren bir ustadır.) ATATÜRK 'ün bindiği motorlu, tekerlekli, 1 kol ve 2 vitesli taksi şeklindeki aracı Konya ve Bozkır'a ilk getiren kişi olmuştur. Bu araç Bozkır, Konya ve Konya'ya bağlı ilçelerin en önemli işlerinde kullanılırdı.
Yayınlandığı 07 Haziran 2005 tarihinden itibaren 18988 kez okundu.
Güncellenme Tarihi: 18 Ocak 2011
 

Son Yorumlar

@Hüseyin Ali KINAÇ "Caminizi 25.03.2012 tarihinde gezip görmek nasip oldu.Gerçekten çok güzel bir..." devamı
@şevket "Yazı başka güzel,Kışı başka güzel bu Bozkır neden bu kadar güzel." devamı
@mehmet "Bozkırımızda bu tür faliyetlerin olması bir bozkırlı olarak gurur verici.Kan..." devamı

Yeni Katılanlar

imparator
ummuhan
konya42
alimeyre60
ahmet
sinan
kocatepe
alis
delikurt
macarlar

bozkir.net

Sitemizin içeriği Creative Commons 3.0 ile lisanslanmıştır.
İçeriğimizin yazarlarımız tarafından üretilen kısmı, ticari amaçlar haricinde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Sitemiz hakkında detaylı bilgi için Hakkımızda bölümüne bakabilirsiniz.

RSS - Facebook - Twitter