Bozkır'da Heykeltraşlık
Bozkır İlçesi’nde heykeltraşlık sanatı ile ilgili örneklere sıkça rastlanmak mümkündür. Bu durum, bizlere Bozkır İlçesi’nin tarihi ve kültürel varlığının çokluğunu ispatlayan deliller olarak kendisini göstermektedir. Bu delillerin en yoğun olarak bulunduğu yer, halkımız arasında Zengibar Kalesi olarak adlandırılan Antik İsauria Kenti’dir.
Heykeltraşlık Sanatı’na Ait Örneklerin Bulunduğu Bozkır Zengibar Harabeleri.
Bozkır Antik İsauria Kenti’ndeki Hadrianus Zafer Tak’ı.
Bozkır’da Heykeltraşlığın çağdaş ve değişik bir boyutu ise aşağıda sunulmuştur:
1963-1964Yıllarında ilkokul öğretmenliği yapan, aslen Karacaardıç Köyümüz’den olan Doğan YALÇINKAYA güzel sanatların fotoğraf, resim ve heykel gibi dalları ile uğraşmakta ve kendi çapında eserler meydana getirmektedir. Aynı yıllarda zamanın Bozkır Kaymakamı Fahri YÜCEL ve İlköğretim Müdürü merhum Sabri SAYGI "Bozkır’ın Her Köyüne Bir Atatürk Büstü" adıyla bir kampanya başlatır. Kampanya için Atatürk Büstleri’ni yapacak olan kişi merhum Sabri SAYGI’nın aklına geliverir. Bu kişi öğretmen Doğan YALÇINKAYA’dır. Kaymakamlığa çağrılarak kendisine konu anlatılır. Bu isteği kabul eden öğretmen heykeltraşımız, hemen işe koyulur. Atölye olarak Ormancı’nın Rıza Dayı’nın (Rıza İÇ) evinin altı kullanılmaya başlanır. Doğan YALÇINKAYA’ya yine kendisi gibi öğretmen olan ağabeyi Ayhan YALÇINKAYA’ da yardım etmeye başlar. Önce alçıdan kalıplar yapılır, kalıplar hazır olunca içine mozaik-beton karışımı özel bir harç konup bir gün süre ile dondurulma işlemine geçilir. Kalıptan büyük bir itina ile çıkarılan ve rötuşa hazır hale getirilen büstlerin yapımında en büyük zaman rötuşlara harcanır. Bundan sonra, sıra zımparalama safhasındadır. Bunun için Konya’dan özel olarak getirtilen sıfır zımpara kullanılır. Astarlama, cilalama ve yaldızlama işinden sonra büst artık hazır hale gelir. Kampanya amacına ulaşmış, Bozkır’ın hemen hemen bütün köylerine bu büstlerden verilmeye başlanmıştır. Büstlerin ünü, Konya’da da çabucak duyulur. Cihanbeyli ve Seydişehir İlçeleri’ne iki yüz’ün üzerinde büst satışı yapılır. YALÇINKAYA kardeşler "Bozkır’ın Her Köyüne Bir Atatürk Büstü Kampanyası”nı başarı ile tamamlamış olmanın mutluluğu ve rahatlığını taşımaya başlarlar. Heykeltraşlık ve rölyefçilik mesleklerini alçıdan biblolar, küçük Atatürk Büstleri ve kül tablaları ile sürdürdükten sonra bu işlerini noktalarlar.
Bozkır’daki bu heykeltraşlık sanatının çağdaş boyutundan sonra ilçemizde heykeltraşlık ve rölyefçilik işleri ile uğraşan olmamıştır.
Fakat ilçemizin ihtiyaç duyduğu büyük bir Atatürk Anıtı yapılması gerekiyordu. Devrin Belediye Başkanı Ramazan SARI, 1987 yılında Ankara Güzel Sanatlar Akademisi Başkanı hemşehrimiz Hadim İlçesi’nden Mehmet GÜZEL’e Bozkır Cumhuriyet Meydanı’na (Çarşı Meydanı) bir Atatürk Anıtı yapılması için yardım etmesini ister. Bu istek karşısında Mehmet GÜZEL, hiçbir ücret talep etmeden Atatürk’e ait Anıtı Ankara’da yaptırıp, Bozkırımıza hediye eder. Bozkır Belediyesi ise bu iş için sadece kaideye harcama yapar. Böylelikle Bozkır’a büyük bir Atatürk Anıtı kazandırılmış olur.
Bozkır İlçesi’ndeki Atatürk Anıtının eski hali
Güncellenme Tarihi: 17 Ocak 2011