Bozkır Yemeklerinden Bazı Tarifler
Karamık Çorbası:
Malzemeleri: Karamık, Biber, bulgur, soğan, salça, tuz, domates, yağ, kıyma.
Çorbanın Yapılışı:Yağ içine atılmış kıyma, ince kıyılmış soğan ve salça güzelce kavrulur. Daha önceden kurutulmuş olan karamık otu kaynar suda biraz haşlanır, haşlandıktan sonra biraz kovrulur. Şayet yeni toplanmış olan karamık otunun çorbası yapılacaksa, kuru olmayan bu karamık otu da yeteri kadar salça, soğan ve kıyma karışımı ile birlikte kavrulur. Sonra su ilave edilir. Bir süre kaynatıldıktan sonra bulgur ilavesi yapılır. İyice pişirilir. İsteğe göre baharat da atılabilir. Karamık otundan çorba dışında ayrıca pilav da yapılır.
Şalga Pilavı:
Malzemeler: Kıyma, 6-7 adet şalga, nane, biber, kıyma, 1-2 adet soğan, 1 su bardağı bulgur, 2 yemek kaşığı yağ, 1 kaşık salça.
Yapılışı: Soğanlar iyice kıyılıp, kıyma ilavesi ile yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğana salça eklenir. Şalgalar soyulduktan sonra ince bir şekilde dilimlenip, tuzla ovulduktan sonra, kavrulan salçalı ve kıymalı soğana eklenir. Şalgalar kavrulurken su ilave edilir. Şalgaların pişmesi beklenir, pişince bulgur ilave edilir. Tuzu, nanesi ve biberi de eklenip suyu çekilinceye kadar pişirilir. Şalga pilavı, isteğe göre baharatlı olarak ta yapılabilir.
Keşli Ekmek:
Keşli Ekmek Hamuru
Damaklardaki Lezzet Keşli Ekmek
Malzemeler: 500 gr. veya isteğe göre un, 1 tatlı kaşığı tuz, 25 gr. maya (mayalı yapılacaksa), y eterince su. İçi için: İsteğe göre yeter ölçüde keşli peynir, yeter sayıda kuru ve yeşil soğan, pancar pürçüğü, nane, maydanoz, varsa yeşil biber, isteğe göre baharat ilave edilerek karıştırılmak suretiyle iç hazırlanır.
Yapılışı: Derince bir kaba un alınır. Ortasını havuz açılır, maya ve tuz katılıp, ılık suyla yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri örtülüp mayalanması beklenir. Mayalandıktan sonra hamur küçük bezelere ayrılır. Her beze yuvarlak ve ince bir şekilde oklava ile açılır. Yarım tarafına peynirli harçtan konulur. Diğer kenarını kapatılır. Sıcak sacın üzerinde arkalı önlü pişirilir. Piştikten sonra tereyağı ile yağlayıp çay veya ayran ile servis yapılır.
Tarhana Çorbası:
Malzemeler: Belli bir miktar diş tarhana, s alça, biber, nohut, sade yağ.
Yapılışı: Tarhana önceden nohutla beraber ıslatılıp kabarması beklenir. Su ilave edilerek kısık ateşte ağır ağır pişirilir. Salça ve isteğe göre baharat eklenip, yağ eritilip üstüne dökülür ve servis yapılır.
Yukarıda tarif yapılan diş tarhanadan ayrı olarak, Bozkırımızda yapılan un tarhanamızın damaklarımızdaki lezzetini de anlatmak gereklidir. Bozkır yemek kültüründe ayrı bir yeri bulunan “ un tarhanası” nın yapılışı şu şekildedir: Süzme yoğurt, kırmızı biber, domates, yeşil biber, sarımsak, nane, kekik, soğan, yumurta, isteğe göre nohut, mercimek ilavesi yapılan bir karışım hazırlanır. Bu karışım robot gibi araçlarla inceltilerek unla beraber yoğrulur. Yaz sıcaklarında yapılan un tarhanasının hamurlaşan kütlesi en az on gün gölgede bekletilir. Daha sonra bu hamur tahtaların üzerinde gölgede kurutulmaya bırakılır, nemli bir şekilde süzgeçten geçirilerek un haline getirilir ve kurumaya bırakılır. Un tarhanası çorbası ise şu şekilde yapılır: Yağ (sade yağ tercih sebebidir) eritilir. Salça, nane, kekik gibi baharat ilavesi yapılıp, belli bir ölçüde un tarhanası eklenir. İsteğe göre kıyma ilavesi yapılır. Üstüne et suyu dökülerek sürekli karıştırılarak kaynaması beklenir. Daha sonra on dakika kısık ateşte kaynamaya bırakılıp servise hazırlanır.
Hastalıklara Şifa Olan Bozkır Un Tarhanası Hazırlığı
Batırık:
Malzemeler:Yeter derecede köftelik bulgur veya düğü, soğan, maydanoz, pul biber, domates, salatalık, isteğe göre turşu, tuz, tahin, limon, nane, salça.
Yapılışı: “Kaynar su ile bulgur (düğü) ıslatılır. Bozkır Tahini ile karıştırılarak iyice yoğrulur. Daha sonra; kıyılmış soğan, tuz, limon, nane, biber, tahin konur ve salça ile yoğrulur. Daha sonra kıyılmış maydanoz ilave edilerek sıkması yapılır. Bir kısmı ise su ile sulandırılarak tuz ve limon gibi ilaveleri yapılıp sulu şekilde yenilir.
Bozkırla Özdeşleşmiş Batırık Sıkma ve Sulaması.
Erişte Pilavı:
Malzemeler: Yeter derecede erişte, tuz, ölçülü tereyağı, yeterince su.
Yapılışı: Tencereye yeter derecede su konulur. 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilip, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca içine erişte atılır. Erişteler pişinceye, haşlanıncaya kadar kaynamaya bırakılır. Erişteler yumuşayınca ocaktan alınıp, bir süzgeç yardımıyla suyu süzülür. Geniş bir sahana veya tabaklara alınan eriştenin üzerine tavada kızartılan tereyağı gezdirilir. Yanında da ayran tavsiye edilir.
Arabaşı:
Malzemeler: Yağ, bir miktar un, tavuk suyu, tavuk eti, salça, isteğe göre acı biber ve baharat.
Yapılışı:Arabaşı'nın önceden hamuru hazırlanır. Hamuru için önce s u kaynatılır. Suyun içine tuz ve un konulur. Bir süre kaynatılır. Belli bir kıvama geldikten sonra tepsilere dökülür ve soğumaya bırakılır. Daha sonra ç orbası hazırlanır. Çorbası şu şekilde hazırlanır; bir tencerede yağ ile un kavrulur, t avuk suyu, tavuk eti ve salça eklenir, isteğe göre acı biber de konulup kaynatılır. Bu işlemler bittikten sonra Hamur tepsisinin ortasına çorba tası oturacak şekilde oyuk açılır. O oyuğa Arabaşı'nın çorbası konur veya çorba dökülür. Bir kaşık hamur, bir kaşık çorba ile birlikte yenilir. Bu yemek, özellikle kar yağdığında av hayvanlarının etinden yapılır ve lezzetine doyum olmaz.
Meşhur Bozkır Etli Bulgur Pilavının Hazırlığı.
Güncellenme Tarihi: 19 Ocak 2011