Bozkır Evleri
Zaman akıp giderken, her şey eskiyor. Her yeni yapılan, her yeni doğan, her yeni alınan eskiyor. Evlilikler, kıskançlıklar, sevinçler, üzüntüler, dostluklar, düşmanlıklar, insanlar ve uygarlıklar her an eskimeye, eskileşmeye doğru gidiyor. Eskiliğe yolculuk bir gerçek, eskimeye yolculuk ise başka bir gerçek.
Evlerimiz!
Yenisi ve eskisi ile evlerimiz.
Eskiye yolculuktaki tek mekânımız.
Hayat yolculuğumuzun yegâne binitleri olan evlerimiz.
Evlerimiz; mutluluklarımızın, sırlarımızın, acılarımızın, herkesin bihaber olduğu, çaresizliklerin ve imkânsızlıkların kolkola olup bizleri boğmaya, bunaltmaya çalıştığı “an”ların ve yaşantıların iç içe olduğu barınaklarımız.
Evlerimiz... Doğmamız, yaşamamız ve ölmemiz “an”larındaki mekânlarımız olan sığınaklarımız.
Evlerimizin duvarları olmuştur çoğu zaman sırdaşımız.
Kapı ve pencereleri olmuştur ara sıra ışığımız.
Camlarından dışarıya bakıp da, çoğu zaman iç geçirerek ah! dediğimiz, dış dünyamız ile iç dünyamızın saydamlık köprüsü olan evlerimiz.
Sırlarla dolu oluşumuzun geçitleri olan dış duvarlarımızın makyajları cephe boyaları.
O evlerimiz ki, bazen müstakil oldu, bazen gecekondu, bazen de 1.,2.,3.,4., ve ... katlarda daire adıyla yer aldı. Kimi sobalı, kimi kaloriferli, kimi yazlık, kimi bahçeli, kimisi ruh hıçkırıkları gibi çok katlı ve yığma olarak yapılan, depremden dolayı tir tir titreyen başlarımızı sokabileceğimiz ümitlerimiz, sevinçlerimiz, hüzünlerimizle ve sırlarımızla dolu yuvalarımız...
O evler. İşte o evlerden Bozkır'da da var.
Hem de o evler; ”yıllara meydan okuyorum”, dercesine dimdik ayakta, sahiplerinin toprakta olmasına rağmen...
Bozkır Evlerindeki Bölümlerden; Baş Sedirli Oda
Bozkır'da Yıllara Meydan Okuyan Evler, Binalar Kümesi
Mimarisinin Mükemmelliği İle Bir Bozkır Evi
Bozkır ilçesinde 2005 yılına göre son 10-12 yılda yapı kooperatifleri sayesinde ev sahibi olan vatandaşlarımızın sayılarında büyük artışlar olmuştur. Evi olmayan vatandaşlarımızın kurulacak kooperatifler vasıtasıyla ev sahibi olmak için kooperatifleşmeye oldukça önem vermeleri ilçede kurulan yapı kooperatiflerinin sayısının çoğalması sonucunu doğurmuştur. Bu çoğalma talebini özellikle gurbetçi vatandaşlarımızın da Bozkır'da bir evleri olsun istekleri artırmıştır.
1999 Yılında Yapımı Biten Seksen Dairelik Toroskent Evleri
2002 Yılında Yapılan Elli İki Dairelik Serüstad Evleri
İlçeye bağlı Sarıoğlan, Üçpınar, Hamzalar, Harmanpınar, Söğüt, Dereiçi, Hisarlık, Dere, Çağlayan ve Sorkun Kasabaları ile 40 köyde yaşayan vatandaşlarımızın; dam ev, taş ev, yer ev dedikleri evlerini ya restore ettikleri ya da bunların yerine betonarme tipte yığma, kâgir özellikli evler yaptıkları görülmektedir.
Bozkır'a idari yönden bağlı olan kasaba ve köylerimizde son yıllarda betonarme olarak mimari estetiğe önem verilen tarzda evler yapılmaya başlanmasının bir sonucu olarak, Yaylalarımızdaki eski taş yığma barınaklar, evler ve odaların yerine çok katlı betonarme tipteki ev ve bina sayılarında oldukça önemli artışlar olmuştur. Bunlara örnek olarak; Akçapınar, Tufanderesi, Hisarlık Arapçimeni, Küçükhisarlık ve Çat Yaylaları'nda yapılan binaları verebiliriz.
Yaylalarımızdaki Yapılaşma Örneklerinden.
( Akçapınar Yaylasında Bulunan Mescid ve Şadırvan)
Tufanderesi Yaylası'nda “Hanay” Adlı Yapı.
(Bozkırlılar Kütük Balı Yapımı İçin Arılara Hanaylar Yapmışlardır.)
Güncellenme Tarihi: 18 Ocak 2011