Konya-Çumra 3. Merhale Projesi Bağbaşı Barajı ve Mavi Tüneli temel atma töreni ile Gembos Derivasyonu'nun açılış töreni, 6 Temmuz Cuma günü Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katılımıyla yapıldı.
Devlet Su İşleri Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ilk sulama projesi ve GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliklerini taşıyan Konya Ovası Sulama Projesi'nin (KOP) en önemli ayağının, Konya-Çumra 3. Merhale Projesi olduğunu bildirdi.
Projenin, Yukarı Göksu Havzası'nın Akdeniz'e boşalan sularının yıllık 414,13 milyon metreküpünü inşa edilecek olan Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajları ve Mavi Tüneli vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası'na aktaracağını belirten Koçaker, bu suyun Konya Ovası'nın yer altı sularını besleyeceğini, nihai sulama alanı olan 223 bin 410 hektar tarım alanının sulama suyunu destekleyeceğini, ayrıca yıllık 147,5 milyon kilovat enerji üreteceğini ifade etti.
Konya-Çumra 3. Merhale Projesi'nin kilit ünitelerinin ise Bağbaşı Barajı ve Mavi Tüneli olduğunu vurgulayan Koçaker, yıllık toplam 414,13 milyon metreküp suyun yaklaşık 180 milyon metreküpünün bu iki tesisle Konya Kapalı Havzası'na aktarılacağını kaydetti.
Bağbaşı Barajı'nın Konya'nın Hadim ilçesi Bağbaşı köyünün 1 kilometre kuzeybatısında ve Göksu Nehri üzerine inşa edileceğini bildiren Koçaker, barajın gövde yüksekliğinin talvegden 107, temelden ise 115,50 metre olacağını belirtti.
Mavi Tünel'in ise Bağbaşı Barajı ile Mavi Boğaz arasında yer alacağını ifade eden Koçaker, ''Mavi Tünel, tamamlandığında Urfa Tünelleri'nden sonra Türkiye'nin en uzun 2. sulama tüneli (17 kilometre) olacak ve Konya Ovası'nda ciddi miktarda sulama suyu sağlayacaktır. Dolayısıyla Konya, önemli bir su potansiyeline sahip olacaktır'' dedi.
Gembos Derivasyonu Projesi ile de Gembos Havzası'ndan yıllık 130 milyon metreküp suyun Beyşehir Gölü'ne aktarılacağını bildiren Koçaker, ayrıca Gembos Ovası'nda 1600 ve Yeşildağ Ovası'nda 2 bin 150 olmak üzere toplam 3 bin 750 hektar alanın sulanacağını, söz konusu sulama inşaatlarının devam ettiğini bildirdi.
Koçaker, yapımı tamamlanan iletim kanallarının toplam uzunluğunun 15 bin 763 metre olduğunu, bunun 3 bin 500 metresinin de 4,5 metre çapında tünel olduğunu kaydetti.
Kökü Osmanlıya Dayanıyor
AK Parti İl Başkanı Faruk Dügen, AK Parti Milletvekili Adayları ile Dedeman Otel’de basın toplantısı düzenleyerek programla ilgili bilgi verdi. Konya Ovası’na havza dışından su getirme düşüncesinin Osmanlı’nın son dönemlerine kadar dayandığını belirten Dügen, “Ovaya su getirme yolundaki ilk çalışmalar 1819 yılında Çelik Mehmet Paşa tarafından başlatıldı ve 1872 yılında Hafız Paşa akış rejimini değiştirerek Beyşehir Çayı’nı Mavi Boğaz yoluyla Konya Ovası’na getirmeyi planladı. Ancak bu çalışmalardan bir sonuç alınamadı” bilgisini verdi.
13 Hükümet 7 Başbakan Değiştirdi
Konya Ovası’nın sulanması çalışmalarına 1980’li yıllarda yeniden başlandığını ifade eden Dügen, bugüne kadar Turgut Özal başta olmak üzere Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit’in başbakanlık koltuğuna oturduğu zaman içinde tam tamına 13 hükümet ve 7 Başbakan değişmesine rağmen bir türlü mesafe alınamadığını söyledi. Dügen, “AK Parti hükümeti döneminde sergilen çalışmalar, 58. Hükümetimizin Başbakanı Abdullah Gül ve 59. Hükümetimizin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan kararlı tutumları sayesinde bugün bir hayal olmaktan öte Konyalı çiftçimizin yüzünü güldürecek gerçek bir yatırıma dönüşen Mavi Tünel’in temel atma programı Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanımız Abdullah Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katılımı ile uydu aracılığı ile saat 19.00’da Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılacak” diye konuştu. Genbos Derivasyonunun açılışının da bugün yapılacağını belirten Düğen, Mavi Tünel tamamlandığı zaman yılda 408 milyon YTL fayda sağlayacağını ve 100 bin kişinin istihdam edileceğini dile getirdi.
Ana Menü
Kategoriler
- Kültürel (87)
- bozkir.net (4)
- Vefat - Başsağlığı (10)
- Duyurular (5)
- Kutlama Mesajları (64)
- Diğer (74)
- Bölgemiz (2)
bilgisayarci
2007-07-07 16:24:41
İnşaallah vatanımız, milletimiz ve Konyamız için hayırlı olur. Ama mutlaka ve mutlaka suyu iyi kullanmalı ve israf etmemeliyiz.
Refik
2007-07-18 18:37:55
17 temmuz Pazar günü Konya Hadim, Korualan, dedemli,hisarlık sarıoğlan dan Konya istikametinde gezdim.Derenin (Göksu) suyunun 20-30 yıl önceki yıllara göre çok çok azaldığını gördüm. Eğer amaç gelecekte Konya-Karaman vs içme suyu ise olumlu ama ova sulanacaksa mümkün değil. Tabii ki bu küresel ısınma devam ederse.Dikkat edilmesi gereken bir başka konu, 3-5 yıl bekleyip seçime 15 gün kala bir temel atmanın samimi olmadığını düşünüyorum.Bu kanaatimi destekleyen bir olay güneye inecek yol genişletme çalışmasının eğiste deresine girişte bitirilmiş ve yıllardır hiçbir çalışma olmamasıdır.