Hacıyunuslar Köyü
Genel Bilgi
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile Harita Genel Müdürlüğü’nün müştereken hazırladıkları 1962 tarihinde yayınlanan Konya İli adlı bültende, bu köyümüzün adı Hacıyunuslar olarak yazılmış olup, önceki adının da Hacıyunuslar olduğu ve adının değişikliğe uğramadığı muhtemel görülmektedir. Hacıyunuslar isminin Oğuz Türkleri’nde görülen Bey, Bay, Gazi, Fakih gibi unvan veya dini inançlar tesirinden kaynaklanan isim verme geleneğinden dolayı verildiği tahmin edilmektedir. Hacıyunuslar Güzellemesi: “Zirveye köy kurulup, oturmuş dostlar. Adı, insanı güzel Hacıyunuslar.”
Ulaşım Bilgileri
Konya'dan Köye ulaşmak için ilk önce Bozkır arabalarına binilip bozkıra ulaşılır. Daha sonra Soğucaklı olan arabacı Ali'nin (Eski Muhtarın Oğlu) dolmuşuna binilip köye ulaşılır. Bozkır'dan köye gitmek isteyenler saat 1 civarlarında arabada olmak zorundadırlar. Aksi taktirde başka araba olmadığı için Soğucak Köyünden Hacıyunuslara kadar yürümek zorundadırlar. Köyden dönüşlerde sabah 7 den başka araba olmadığı için 7 de herkes odanın önünde (cip durakta) hazır beklemelidir.
Ve son olarak Hacıyunuslarlılar olarak Köyümüzden Konya Bozkır Dedemli kasabası otobüs seferlerinin Köyümüz yolu güzergahı üzerinden yapılmasını bir hayal de olsa umutla beklemektedirler.
Eğitim
Köyümüzde bir adet ilkokul bulunmaktadır. Ancak öğrenci azlığı nedeniyle kapalıdır. Köyde bulunan öğrenciler taşımalı sistemle komşu köy olan soğucak köyünde bulunan okulda eğitimlerini görmektedirler.
Ekonomi
Köylü geçimini tarım, hayvancılık ile yaz sonbahar aylarında Aydın da çalışarak Kışın ise İstanbul'da seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlamaktadır.
Altyapı Bilgileri
Köyümüz 2006 yaz ayında asvalta kavuşmuş olup, Soğucak Köyü'nden köyümüzün çıkışına kadar yollar asvaltlıdır. 2008 yılında ise çeşmelerden bidonla su taşıma işlemi sona ermiş, herkesin evine çeşme suyu götürülmüştür.